Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Karate és BJJ övek

Üdvözlünk a Respect webáruházunk Karate és BJJ övek kategóriájában. A karate övek, más néven "obi", fontos szerepet játszanak a karatéban, jelképezve a gyakorlók fejlődését és önfegyelmét. Az övek színei általában az övfokozatot jelzik, és az elérhető különböző szinteket reprezentálják. A Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) vagy jiu-jitsu övek hasonló módon működnek, mint a karate, a kempo és más küzdősportok övei. Ezek az övek szimbolizálják a gyakorlók fejlődését és tudásszintjét a sportágban.

Rendezés:
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(1)
Gyártó: Respect
1.990 Ft (1.567 Ft + ÁFA)
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(1)
Gyártó: Respect
9.750 Ft (7.677 Ft + ÁFA)

A karate és a kempo hasonló módon használja az öv színeket és azok jelentését az övfokozatok kifejezésére és a gyakorlók fejlődésének jelzésére. Habár kisebb eltérések lehetnek az övfokozatok sorrendjében és a színek jelentésében az egyes stílusok és szervezetek között, általánosságban elmondható, hogy az öv színei és jelentéseik hasonlóak mind a karate, mind a kempo esetében.

Íme egy általános övfokozatokkal és színekkel kapcsolatos jelentés a karatéban:

  • Fehér öv: A fehér öv a kezdők szimbóluma a karatéban. Ez a szín a tisztaságot, a kezdeteket és az alapok megértését jelenti. A fehér övű gyakorlók az alapvető technikákat és alapokat tanulják.
  • Sárga öv: A sárga öv jellemzően az első szintű övfokozat a karatéban. Ez a szín a napfényt és a fényességet jelképezi, valamint azt, hogy a gyakorló megkezdte a fejlődés útját a karatéban.
  • Zöld öv: A zöld öv általában a középhaladó szintű övfokozat a karatéban. Ez a szín a növekedést és a termékenységet jelenti, és azt mutatja, hogy a gyakorló továbbhaladt az alapoktól.
  • Kék öv: A kék öv a haladó szintű övfokozat a karatéban. Ez a szín a víz és az ég színe, ami a tágabb tudásra és a magasabb célok elérésére utal.
  • Barna öv: A barna öv általában a mesterek vagy fekete övesek előtt álló legmagasabb szintű övfokozat a karatéban. Ez a szín a föld, a tapasztalat és a bölcsesség jelképe.
  • Fekete öv: A fekete öv a legmagasabb szintű övfokozat a karatéban, és azt jelzi, hogy a gyakorló mesterré vált a karatéban. Ez a szín a teljességet, a megbecsülést és az elkötelezettséget jelenti.


Fontos megjegyezni, hogy bár az övfokozatok és a hozzájuk kapcsolódó színek hasonlóak a karatéban és a kempo-ban, az övfokozatok rendszere és követelményei kisebb eltéréseket mutathatnak a különböző stílusokban és szervezetekben. Ezért mindig fontos ellenőrizni az adott karate vagy kempo szervezet által meghatározott övfokozati rendszert és szabályokat.

 

Karate Öv Respect

 

A karate övek általában pamutból vagy poliészterből készülnek. Ezek az anyagok könnyűek, strapabíróak és kényelmesek viselni, ami ideális a karate gyakorlásához. A pamut övek hagyományosabbak és természetesebb érzetűek lehetnek, míg a poliészter övek gyakran könnyebbek és gyorsabban száradnak, ami kényelmes lehet intenzív gyakorlás során. A választás általában az egyéni preferenciáktól, valamint az adott stílus vagy klub előírásaitól függ.

A Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) övek anyaga eltér a karate övekétől. Míg a karate övek gyakran pamutból vagy poliészterből, a BJJ övek általában vastagabb és erősebb anyagból készülnek. Ez azért van, mert a BJJ gyakorlása közben az öv nagyobb terhelésnek és igénybevételnek, például húzásnak, nyújtásnak és megfogásnak van kitéve.

A legtöbb BJJ öv vastag és strapabíró pamutvászonból készül, amely ellenállóbb a kopásnak és a szakadásnak, és hosszabb élettartamot biztosít a gyakorlás során. Az övek anyaga gyakran erősebb varrásokkal is rendelkezik, hogy még tartósabb legyen a használat során.

Emellett a BJJ övek gyakran vastagabbak és szélesebbek lehetnek a karate öveknél, hogy jobban ellenálljanak a terhelésnek és biztosítsák a megfelelő stabilitást és tartást a gyakorlás során. Összességében tehát a BJJ övek anyaga és kialakítása a sport sajátosságaihoz igazodik, hogy megfeleljen a BJJ gyakorlása során felmerülő igényeknek és kihívásoknak.

 

BJJ Öv Tatami

 

A karate övek méretezése

  • Gyermek méretek: A gyermek méretű övek általában 200 cm hosszúságtól 240 cm hosszúságig lehetnek. Ezek a méretek kifejezetten a fiatalabb gyakorlók számára készültek.
  • Felnőtt méretek: A felnőtt méretű övek általában 260 cm hosszúságtól 320 cm hosszúságig terjednek. Ezek a méretek a legtöbb felnőtt gyakorló számára megfelelőek lehetnek, de vannak olyan gyártók, akik extra hosszú öveket is kínálnak nagyobb testű vagy hosszabb termetű emberek számára.


Fontos megjegyezni, hogy az övek hosszúsága lehetővé teszi, hogy megfelelően kötözzék meg őket, és megfeleljenek a gyakorló testméretének és övfokozatának. Ha bizonytalan vagy az öved méretét illetően, érdemes lehet egy tapasztalt karate oktatóval vagy egy sportruházat szaküzletben konzultálni, ahol segíthetnek a megfelelő méret kiválasztásában.


Respect Karate Övek


 

Keresés