Brazil Dió vagy paradió

A brazil dió vagy Paradió Dél-Amerikában őshonos dióféle, számos tápanyag gazdag forrása, beleértve a szelént, a magnéziumot és az E-vitamint. Sima, vajas állagának és finom ízének köszönhetően, könnyen beilleszthető a bármilyen napi étkezési rutinba.
Tanulmányok alapján a brazil dió fogyasztásának 11 fő előnye:
-
Gazdag szelénben: A legjobb élelmiszerforrása a szelénnek, amely fontos szerepet játszik a pajzsmirigy és az immunrendszer egészségében. Csupán napi 1 db brazil dió fedezi a szelénszükségeltünk dupláját.
-
Serkenti és javítja az agyműködést: A brazil dió magas egészséges zsír- és antioxidáns-tartalma javíthatja az agyműködést. Az E-vitamin és más alapvető tápanyagok magas szintje segíthet megvédeni az agyat az oxidatív stresszel szemben, csökkentve a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.
- Segíti a pajzsmirigy működését: Kiváló szelénforrás, amely kritikus szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok (elsősorban a T3) anyagcseréjében és előállításában.
- Csökkenti a koleszterinszintet: Tanulmányok kimutatták, hogy a brazil dió fogyasztása csökkentheti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, amely többek között csökkentheti a szívbetegség kockázatát. Havi 4 db dió elfogyasztása már képes arra, hogy folyamatosan lent tartsa a koleszterinszintet.
- Támogatja az immunrendszer működését: A brazil dió ásványianyag tartalma támogatja az immunfunkciókat és segít lecsökkenteni a gyulladást, valamint a felveszi a harcot fertőzésekkel és betegségekkel szemben.
- Hozzájárul a bőr egészségéhez: A brazil dió E-vitamint tartalmaz, egy antioxidánst, amely védi a bőrt a környezeti tényezők, például az UV-sugárzás és a szennyezés okozta károsodástól, ezáltal csökkentheti az bőröregedés jeleit.
- Jó fehérjeforrás: Kiváló növényi alapú fehérjeforrás, ezáltal remek választás vegetáriánusok és vegánok számára is.
- Gyulladáscsökkentő hatású: A brazil dió olyan gyulladáscsökkentő vegyületeket és antioxidánsokat tartalmaz, mint pl. fenolok, E-vitamin, a szelén és a magnézium, amelyek hozzájárulnak a sejtek egészségéhez és csökkenthetik az egész testben jelentkező gyulladást.
- Segíti az emésztést és a fogyást: A brazil dió magas rosttartalma javíthatja az emésztést és megelőzheti a székrekedést, valamint elősegíti a teltségérzetet, ami csökkent kalóriabevitelhez és fogyáshoz vezethet.
- Segít szabályozni az hangulatot: A brazil dió gazdag magnéziumban, amelyről kimutatták, hogy szerepet játszik a pozitív hangulat szabályozásában és csökkentheti az szorongás- és depresszió tüneteit.
- Csökkentheti bizonyos típusú rák kockázatát: A dióban található szelén csökkentheti bizonyos típusú rák, például a prosztata-, tüdő- és vastagbélrák kockázatát és annak kialakulását.
A brazil dió tápértékei egy adagra (30 gramm) levetítve:
- Kalória: 187
- Fehérje: 4,1 gramm
- Zsír: 19 gramm
- Szénhidrát: 3,3 gramm
- Rost: 2,1 gramm
- Szelén: 989% napi érték
- Réz: 55%
- Magnézium: 25%
- Foszfor: 16%
- Mangán: 15%
- Cink: 10%
- Tiamin: 15%
- E-vitamin: 11%
A brazil dió fogyasztása:
A brazil dió fogyasztása számos pozitív hatással jár, nem szabad amellett elmennünk, hogy túlzott fogyasztása a szervezetre káros lehet. Javasoljuk, hogy naponta 1-2 brazil diót együnk, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatást a túlzott mennyiségű szelén fogyasztása nélkül élvezhessük, ami nagy mennyiségben toxikus hatású.
Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325000#nutrition
https://www.healthline.com/nutrition/brazil-nuts-benefits