Brazil Dió vagy paradió

Brazil Dió vagy paradió


A brazil dió vagy Paradió Dél-Amerikában őshonos dióféle, számos tápanyag gazdag forrása, beleértve a szelént, a magnéziumot és az E-vitamint. Sima, vajas állagának és finom ízének köszönhetően, könnyen beilleszthető a bármilyen napi étkezési rutinba.

Tanulmányok alapján a brazil dió fogyasztásának 11 fő előnye:

  1. Gazdag szelénben: A legjobb élelmiszerforrása a szelénnek, amely fontos szerepet játszik a pajzsmirigy és az immunrendszer egészségében. Csupán napi 1 db brazil dió fedezi a szelénszükségeltünk dupláját.

  2. Serkenti és javítja az agyműködést: A brazil dió magas egészséges zsír- és antioxidáns-tartalma javíthatja az agyműködést. Az E-vitamin és más alapvető tápanyagok magas szintje segíthet megvédeni az agyat az oxidatív stresszel szemben, csökkentve a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.

  3. Segíti a pajzsmirigy működését: Kiváló szelénforrás, amely kritikus szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok (elsősorban a T3) anyagcseréjében és előállításában.
     
  4. Csökkenti a koleszterinszintet: Tanulmányok kimutatták, hogy a brazil dió fogyasztása csökkentheti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, amely többek között csökkentheti a szívbetegség kockázatát. Havi 4 db dió elfogyasztása már képes arra, hogy folyamatosan lent tartsa a koleszterinszintet. 
     
  5. Támogatja az immunrendszer működését: A brazil dió ásványianyag tartalma támogatja az immunfunkciókat és segít lecsökkenteni a gyulladást, valamint a felveszi a harcot fertőzésekkel és betegségekkel szemben.
     
  6. Hozzájárul a bőr egészségéhez: A brazil dió E-vitamint tartalmaz, egy antioxidánst, amely védi a bőrt a környezeti tényezők, például az UV-sugárzás és a szennyezés okozta károsodástól, ezáltal csökkentheti az bőröregedés jeleit.
     
  7. Jó fehérjeforrás: Kiváló növényi alapú fehérjeforrás, ezáltal remek választás vegetáriánusok és vegánok számára is.
     
  8. Gyulladáscsökkentő hatású: A brazil dió olyan gyulladáscsökkentő vegyületeket és antioxidánsokat tartalmaz, mint pl. fenolok, E-vitamin, a szelén és a magnézium, amelyek hozzájárulnak a sejtek egészségéhez és csökkenthetik az egész testben jelentkező gyulladást.
     
  9. Segíti az emésztést és a fogyást: A brazil dió magas rosttartalma javíthatja az emésztést és megelőzheti a székrekedést, valamint elősegíti a teltségérzetet, ami csökkent kalóriabevitelhez és fogyáshoz vezethet.
     
  10. Segít szabályozni az hangulatot: A brazil dió gazdag magnéziumban, amelyről kimutatták, hogy szerepet játszik a pozitív hangulat szabályozásában és csökkentheti az szorongás- és depresszió tüneteit.
     
  11. Csökkentheti bizonyos típusú rák kockázatát: A dióban található szelén csökkentheti bizonyos típusú rák, például a prosztata-, tüdő- és vastagbélrák kockázatát és annak kialakulását.
     

A brazil dió tápértékei egy adagra (30 gramm) levetítve:

  • Kalória: 187
  • Fehérje: 4,1 gramm
  • Zsír: 19 gramm
  • Szénhidrát: 3,3 gramm
  • Rost: 2,1 gramm
  • Szelén: 989% napi érték 
  • Réz: 55% 
  • Magnézium: 25% 
  • Foszfor: 16% 
  • Mangán: 15% 
  • Cink: 10% 
  • Tiamin: 15% 
  • E-vitamin: 11% 

 

A brazil dió fogyasztása:

A brazil dió fogyasztása számos pozitív hatással jár, nem szabad amellett elmennünk, hogy túlzott fogyasztása a szervezetre káros lehet. Javasoljuk, hogy naponta 1-2 brazil diót együnk, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatást a túlzott mennyiségű szelén fogyasztása nélkül élvezhessük, ami nagy mennyiségben toxikus hatású. 


Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325000#nutrition 

https://www.healthline.com/nutrition/brazil-nuts-benefits 

 

Keresés

Menü
0
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.